Back to the overview

IJzerhard beer with Oproer Brewery

Brouwerij Oproer en Karel 5 slaan de handen in één om Utrecht en omstreken te verassen met een nieuw biertje. De collab tussen de twee Utrechtse partijen levert smaakvolle sensaties op.

 

Verveine uit eigen tuin

‘IJzerhard’ heet het bier van Oproer en Karel 5, dit is een andere benaming voor het kruid verveine. Samen met water, mout, hop en gist, is verveine het unieke 5e ingrediënt van het bier. Vito Reekers, Chef de Cuisine van Restaurant Karel 5, kwam met het idee om dit kruid te gebruiken. Oproer houdt wel van een uitdaging en heeft geëxperimenteerd met dit bijzondere ingrediënt. Van de verveine uit de kruidentuin van Karel 5 is een thee gemaakt, wat de basis vormt voor deze frisse IPA.

 

IJzerhard IPA

De naam IJzerhard is niet alleen gekozen vanwege de verveine, maar ook doordat de naam past bij de historie van het kloostercomplex uit 1348 waar Karel 5 tegenwoordig in is gevestigd. Eeuwen geleden werd hier ook al bier gebrouwen door ridder-broeder. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water. Het bier lag opgeslagen in de tongewelven, dit zijn nu de zalen Caves Caroli. In deze zalen zal op 9 september het bier met genodigden gelanceerd worden. Voor de hedendaagse ridders is vanaf 10 september het bier verkrijgbaar bij Karel 5, Oproer en andere zaken.

 

Exclusief voorproefje

Voor gasten die niet kunnen wachten, kan het bier al van 20 augustus tot en met 8 september in Restaurant Karel 5 geproefd worden. Bij ieder menu geniet wordt een extra gerecht toegevoegd; een heerlijke bier-spijs combinatie. Ook voorproeven? Reserveren kan via deze link onder vermelding van “IJzerhard”.

 

Subscribe to our newsletter