Een veelbewogen geschiedenis

Van Ridderlijke Duitse Orde, Franse periode, militair hospitaal, krakersbolwerk tot hotel. Grand Hotel Karel V is reeds bezig aan zijn vijfde leven. Het begon allemaal in 1348 toen binnen de stadsmuren van Utrecht werd gestart met de bouw van het klooster van de Ridderlijke Duitse Orde.

Het gebouwencomplex met binnentuin van 10.000 vierkante meter kent een veelbewogen geschiedenis en ontving veel beroemde gasten. De meest prominente was natuurlijk Karel V, destijds keizer van bijna heel Europa en naamgever van ons hotel. Nieuwsgierig naar de historische hoogtepunten van ons complex? Lees dan verder.

Historische hoogtepunten
1348: Start bouw van het klooster Ridderlijke Duitse Orde: De Balije van Utrecht, Het Duitse Huis.

1545-1546: Bezoek van Karel V, destijds keizer van bijna heel Europa, tezamen met zijn zuster Maria van Hongarije.

1713: De Spaanse gezant graaf van Osuna woont tijdens de onderhandelingen voor de Vrede van Utrecht in het Duitse Huis, de Balije van Utrecht.

1807: De Ridderlijke Duitse Orde wordt uitgekocht door koning Lodewijk Napoleon tegen betaling van 50.000 florijnen. De Franse overheersers willen een militair hospitaal bouwen in Utrecht.

1823 en 1830: Het Duitse Huis wordt in bezit genomen door Koning Willem I van Oranje. Nieuwbouw van het Militair Hospitaal deels in beide jaren.

Tot 1990: Het complex is een Militair Hospitaal, daarna geconfisqueerd door krakers. Restauratie duurt ca. 3,5 jaar.

1992: Renovatie en start bouw van het huidige Grand Hotel Karel V.

1995: De Duitse Orde keerde terug in een deel van het complex, de rest wordt verbouwd tot luxe hotel.

1999: Opening Grand Hotel Karel V.

Maart 2008: Nieuwbouw en uitbreiding van de ‘Tuinvleugel’. Na de vondst van een Romeins grafveld met de stichters van de stad Utrecht op die plek wordt de ‘Tuinvleugel’ omgedoopt tot ‘Romeinse Vleugel’.

Oktober 2016: Na herindeling en renovaties van Zalen, Restaurant en Bistro de lancering van Karel 5 Gastro Bistro Events.

Meer lezen over onze rijke historie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief