Terug naar overzicht

IJzerhard bier samen met Oproer

Daar is ‘ie dan! Het nieuwste biertje in Utrecht: IJzerhard. Samen met Brouwerij Oproer hebben wij deze bijzondere IPA gebrouwen. Een fris biertje met het unieke ingrediënt Verveine, geplukt uit eigen kruidentuin.

 

Verveine uit eigen tuin

‘IJzerhard’ heet het bier van Oproer en Karel 5, dit is een andere benaming voor het kruid verveine. Samen met water, mout, hop en gist, is verveine het unieke 5e ingrediënt van het bier. Vito Reekers, Chef de Cuisine van Restaurant Karel 5, kwam met het idee om dit kruid te gebruiken. Oproer houdt wel van een uitdaging en heeft geëxperimenteerd met dit bijzondere ingrediënt. Van de verveine uit de kruidentuin van Karel 5 is een thee gemaakt, wat de basis vormt voor deze frisse IPA.

 

IJzerhard IPA

De naam IJzerhard is niet alleen gekozen vanwege de verveine, maar ook doordat de naam past bij de historie van het kloostercomplex uit 1348 waar Karel 5 tegenwoordig in is gevestigd. Eeuwen geleden werd hier ook al bier gebrouwen door ridder-broeders. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water. Het bier lag opgeslagen in de tongewelven, dit zijn nu de zalen Caves Caroli. In deze zalen zal op 9 september het bier met genodigden gelanceerd worden. Voor de hedendaagse ridders is het bier verkrijgbaar bij Karel 5, Oproer en diverse slijters en andere horeca zaken in Utrecht.

 

Karel 5 special

Van 20 augustus tot en met 8 september kan het bier met een bijpassend gerecht in Restaurant Karel 5 geproefd worden. Bij ieder menu geniet men van een extra gang; een heerlijke bier-spijs combinatie. Reserveren kan deze link. Klik bij extra’s voor de optie ‘IJzerhard’.

 

Het IPA biertje

IJzerhard is een ‘session’ Indian Pale Ale, laag in alcohol (4,3%), hoog in aroma’s, met een zacht bittertje. Lekker doordrinkbaar en licht-romig door de toevoeging van rogge. Als speciaal (5e) ingrediënt, naast water, hop, gist en graan, hebben we ‘verveine’ toegevoegd uit eigen kruidentuin. Deze geeft naast een frisse, citrus-achtige geur ook een aangenaam bittertje. Naast 2 Amerikaanse hopsoorten tijdens ‘de kook’, hebben we tijdens ‘de lagering’ nog Citra-hop toegevoegd, om deze citrustonen te ondersteunen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief